Přejít k hlavnímu obsahu

Umělá inteligence jako žrout elektřiny

Josef Mika 09.11.2023
info ikonka
Zdroj: HLRS

ChatGPT a spol. jsou nové superhvězdy umělé inteligence. Obrovský energetický apetit jazykových modelů, které za nimi stojí, z nich však dělá potenciální zabijáky klimatu.

Chip 06/2024: Přes všechny zázraky má nová technologie AI i jednu málo zmiňovanou stinnou stránku: jazykové schopnosti modelů jsou založeny na umělých neuronových sítích s miliardami parametrů a jejich trénink spotřebovává obrovské množství elektrické energie. Počet uživatelů chatbotů přitom rychle roste, což způsobuje, že nezadržitelně roste i spotřeba energie.

Abychom mohli tuto spotřebu účinně snížit, je třeba ji nejprve podrobně znát. Často se však děje, že ani tvůrci těchto modelů sami nevědí, k čemu přesně energii využívají. Navíc velké firmy o spotřebě své AI raději mlčí. Marketingově mnohem výhodnější je ukazovat, co vše umělá inteligence zvládne, než propírat, jak moc energie u toho spotřebuje.

Proto vznikají projekty, které by měly spotřebu současných modelů zmapovat a hledat cesty, jak ji podstatně snížit. Například efektivnějším využíváním fotovoltaické elektřiny, škálovatelností modelů AI nebo přesunem výpočtů do zařízení koncových uživatelů.

Pokud se o tomto velmi aktuálním tématu chcete dozvědět víc, nalistujte si článek „Umělá inteligence jako žrout elektřiny“ v červnovém vydání Chipu. Je v podeji od 22. 5.

Další témata Chipu 06/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme