Přejít k hlavnímu obsahu

Přichází už revoluce ARM?

Michal Bareš 11.10.2024
info ikonka
Zdroj: iStock

Zapomeňte na sliby o umělé inteligenci u nových Copilot+ PC. Mnohem zajímavější je na dnes dostupných noteboocích s architekturou ARM to, že nabízejí vyšší výkon než systémy založené na Intelu, mají mimořádně dlouhou výdrž na baterii a lze na nich spustit (téměř) všechny aplikace.

Chip 11/2024: Již několik měsíců jsou na trhu nové notebooky, které Microsoft označuje jako počítače Copilot+ PC. Nejsou však vybaveny procesory od Intelu nebo AMD, ale používají čipy s architekturou ARM od společnosti Qualcomm. Pouze tyto procesory v současné době nabízí dostatečně vysoký výkon pro efektivní provoz umělé inteligence, který Microsoft požaduje. V Redmondu tak jaksi mimoděk zahájili malou revoluci osobních počítačů. Nové notebooky s procesory ARM mají vynikající výkon z hlediska výpočetního výkonu i dlouhou výdrž na baterii (viz CHIP 10/2024). Stanou se Windows-on-ARM rozšířenou alternativou pro svět x86, kterému dříve dominovaly Intel a AMD? 

Tyto a mnohé další otázky si v současné době klade řada uživatelů. Jak se nové systémy chovají v praxi? Vždyť na nich řadu klasických aplikací pro architekturu x86 nejde spustit. Mnozí výrobci ale své aplikace už přizpůsobili nebo momentálně přizpůsobují nové architektuře. Microsoft dále optimalizoval emulátor Prism, který nyní dokáže na počítači se Snapdragonem X spustit většinu programů napsaných pro x86. Procesory architektury ARM naštěstí zpravidla disponují dostatečnými výkonnostními rezervami, aby vyrovnaly ztráty způsobené emulační vrstvou. 

Přechod do světa Windows-on-ARM jsme vyzkoušeli na počítačích Microsoft Surface Pro 11 a Lenovo Yoga Slim 7x. Zajímalo nás, jak se tyto počítače chovají při každodenním používání, jaké programy na nich běží a jaké ne. Jaké jsou rozdíly oproti verzi x86 a jaký praktický přínos umělá inteligence v současné době přináší. Výsledky nás překvapily a určitě překvapí i vás.

Další témata Chipu 11/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme