Přejít k hlavnímu obsahu

USA a Čína: nový digitální světový řád

Josef Mika 15.08.2024
info ikonka
Zdroj: Midjourney

Západní země chtějí Čínu pomocí stále nových a nových sankcí odříznout od klíčových technologií. To by se však mohlo vymstít, zejména Evropanům.

Chip 11/2024: Evropa a její země to v současném technologickém světě nemají jednoduché. Jejich cesta k alespoň částečné technologické nezávislosti a kybernetické bezpečnosti je bolestivá. Z našeho pohledu to dobře dokumentuje například proces schvalování nového českého zákona o kybernetické bezpečnosti, proti kterému se staví čeští mobilní operátoři a částečně i energetický sektor. Argumentují, že stát by neměl mít neomezené pravomoci v posuzování dodavatelů. Týká se to především budování infrastruktury 5G a zapojení čínských firem (hlavně Huawei) do tohoto procesu.

Vše začala Trumpova administrativa v roce 2019, kdy US prezident zakázal americkým společnostem nakupovat zařízení od čínského dodavatele síťových zařízení a prodávat vlastní výrobky společnosti Huawei bez zvláštní licence. Přestože to společnost Huawei významně postihlo, dnes se jí daří lépe než kdykoli předtím. V prvním čtvrtletí 2024 jí ve srovnání s předchozím rokem vzrostl zisk o 564 %. Společnost slavila nejen návrat na trh s mobilními telefony, ale také diverzifikovala své portfolio, čímž se stala nejvýznamnější společností v Číně.

Otázkou tedy zůstává, jak moc účinné americké embargo na dodávky do Číny je. A zda jeho důsledky nedopadají spíše na evropské firmy a hospodářství. Pokud se chcete dozvědět o tomto tématu více, přečtěte si nový Chip 11/24. Je v prodeji od 16. října.

Další témata Chipu 11/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme