Přejít k hlavnímu obsahu

Partition Expert Pro 8

Martin Kučera 07.10.2024
info ikonka
Zdroj: Chip

Aplikace Macrorit Partition Expert Pro nabízí mnohem více funkcí než nástroj na správu disků a diskových oddílů vestavěný ve Windows. Plná verze - Chip 11/2024.

Potřebujete instalovat nový pevný disk a rozdělit jej na oddíly? Nebo spravovat již používané disky? S nástroji Windows si nevystačíte.

Plnou verzi programu je možné pořídit on-line prostřednictvím nákupu digitálního Chipu za 115 korun. Díky tomu získáte přístup k On-line DVD, kde najdete informace k programu a registraci licence.

Partition Expert nabízí kompletní řešení pro správu pevných disků a diskových oddílů. Při instalaci nového disku vám přijdou vhod nástroje pro vytvoření nových diskových oddílů a jejich formátování, při běžném používání počítače zase využijete funkce pro defragmentaci, bezpečné mazání nepotřebných dat jejich opakovaným přepsáním nebo úpravu velikosti existujících diskových oddílů podle aktuální potřeby. Bezpečí vašich dat zajistí nástroje na zálohování formou kopírování dat z celých disků nebo jejich oddílů na záložní disky. Kromě toho také umožňuje migraci operačního systému na nový disk (SSD/HDD), což je velice užitečná funkce při upgradu hardwaru. Software také podporuje konverzi mezi MBR a GPT nebo NTFS a FAT32, což je důležité pro různé typy disků a zařízení. Unikátní funkcí tohoto softwaru je tzv. „Roll-back Protection Technology“, která zajišťuje ochranu dat při nečekaných událostech, jako jsou výpadky proudu nebo systémové chyby. Díky této technologii si mohou uživatelé být jisti, že i během složitých operací zůstanou jejich data chráněna. Krizové situace pomohou řešit funkce pro kontrolu a opravu chyb i vadných sektorů disku. Partition Expert podporuje disky s velikostí větší než 2 TB a pracuje s různými velikostmi sektorů, což z něj činí flexibilní řešení pro moderní disky. Je k dispozici také ve verzi bez instalace, což umožňuje jeho spuštění přímo z USB disku bez nutnosti instalace do systému. Uživatelské rozhraní je jednoduché a intuitivní a nově také v českém jazyce.

V tištěném Chipu jsme připravili rozsáhlý popis programu, další informace najdete na produktové stránce, v tabulce srovnání verzí a v on-line nápovědě výrobce.

Licence pro Chip CZ  Plnou verzi programu Macrorit Partition Expert Pro 8.2 v ceně 1 800 korun můžete po aktivaci používat bez funkčních a časových omezení, včetně aktualizace verze 8.x, ovšem bez nároku na technickou podporu a upgrade na vyšší verzi. Licence je určena pro jeden nekomerční počítač a nesmí být dále distribuována nebo prodávána. Období provedení registrace, instalace a aktivace je zaručeno do konce listopadu 2024.

Plná verze | On-line registrace | ČJ, AJ | Windows XP-11 (32/64 bit)
www.macrorit.com

Disk či diskový oddíl pro úpravy zvolíte v pravé části okna aplikace a pak z nabídky „Operations“ vyberete konkrétní akci. Ke změně velikosti oddílu slouží funkce „Resize/Move Volume“, výběrem „Delete Volume“ oddíl odstraníte a pokud chcete bezpečně a nenávratně odstranit data z oddílu, použijte funkci „Wipe Volume“.

Velmi užitečná je funkce pro kopírování obsahu celých diskových oddílů. Využijete ji například při koupi nového počítače nebo disku. Partition Expert zkopíruje operační systém, aplikace, ovladače a uživatelská nastavení i data. Příslušnou funkci najdete pod volbou „Copy Volume“ a pak už stačí jen vybrat zdrojový a cílový disk či oddíl.

Chyby při zápisu dat a vadné sektory disku jsou častými důvody ztráty dat nebo zamrzání počítače. Nelze jim úplně předejít, ale pravidelná kontrola kondice disku může na potíže včas upozornit, abyste si stihli data zazálohovat, K testování vadných sektorů slouží funkce „Surface Test“, volba „Check Volume“ pak slouží k opravě nalezených problémů.

Na Chip DVD najdete nejen klasický instalátor plné verze programu Partition Expert, ale také přenosnou edici této užitečné aplikace. Tuto verzi použitelnou bez instalace lze nahrát například na USB flash disk, abyste mohli s programem Partition Expert spravovat disky a diskové oddíly různých počítačů, aniž byste do nich museli instalovat jakýkoli další software. Přenosnou verzi stačí rozbalit na příslušný disk nebo do adresáře a spustit souborem „dm.exe“. Při prvním použití je třeba program aktivovat licenčním klíčem, stejně jako variantu určenou k instalaci do počítače.

Celkově vzato je Macrorit Partition Expert Pro 8 vynikající volbou pro ty, kteří potřebují komplexní a spolehlivé řešení pro správu disků, ať už se jedná o domácí uživatele, profesionály nebo správce serverů. Na základě uživatelských recenzí je software vysoce hodnocen pro svou spolehlivost, jednoduchost použití a širokou škálu funkcí, které pokrývají všechny potřeby spojené se správou disků. Je považován za rychlejší než některé konkurenční produkty a jeho výkon v testech byl často vyzdvihován jako nadprůměrný.

Všechny plné verze na Chip DVD 11/2024.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme