Přejít k hlavnímu obsahu

Nastal čas pro Ubuntu

Radek Kubeš 09.11.2023
info ikonka
Zdroj: Redakce Chip

Ubuntu letos slaví významné narozeniny. Tato populární linuxová distribuce je na trhu již 20 let a její nová verze 24.04 LTS dokazuje, že Ubuntu míří ke skvělé budoucnosti.

Chip 09/2024: Jak ten čas letí – uplynulo 20 let od chvíle, kdy podnikatel jihoafrického původu Mark Shuttleworth založil společnost Canonical Limited a položil tak základy Ubuntu. Už název tohoto linuxového operačního systému naznačuje, jakým směrem se měl ubírat. Slovo „Ubuntu“ pochází z rodiny jazyků Bantu a znamená mimo jiné „lidskost, vzájemný respekt, komunitu a vstřícnost“. Shuttleworth od samého počátku dělal mnoho věcí jinak než tehdejší poskytovatelé zavedených linuxových distribucí. Například za nadací Ubuntu Foundation stála a stále stojí soukromá společnost Canonical, zaměřená na zisk. Společnost Canonical navíc od samého počátku kladla důraz na snadné používání a ovladatelnost operačního systému.

V té době to nebyla samozřejmost. Například instalační procedury byly časově náročným procesem, při kterém uživatelé museli ještě sami specifikovat jednotlivé oddíly, které Linux vyžaduje, a požadované balíčky. Dnes už to ale z podstatné části dělají instalační programy. Ubuntu přitom zefektivnilo nejen instalaci, ale i celý systém. Místo několika prohlížečů byl například předinstalován pouze jeden. Pokud jste chtěli jiný, jednoduše jste ho několika kliknutími nainstalovali prostřednictvím integrované správy softwaru. 

Jak si Ubuntu instalovat a používat vám ukážeme v Chipu 09/2024, který je v prodeji od 21. srpna.

Další témata Chipu 09/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme