Přejít k hlavnímu obsahu

Bezpečná VPN pro každou příležitost

Radek Kubeš 09.11.2023
info ikonka
Zdroj: iStock

Služby VPN jsou dnes oblíbenější než kdy předtím, protože nás chrání prostřednictvím šifrování dat přenášených po internetu.

Chip 09/2024: I když se při práci s domácím počítačem ve vlastní síti snažíme dodržovat bezpečnostní pravidla, naše pozornost často poleví na cestách, kdy bez zaváhání použijeme nezabezpečenou Wi-Fi síť na nádraží, na letišti, v hotelu nebo třeba v nákupním centru. Tyto sítě jsou přitom buď zcela nešifrované, nebo jsou zabezpečené stejným heslem pro všechny uživatele. 
Protože na zabezpečení takové sítě, na rozdíl od naší domácí Wi-Fi, nemáme žádný vliv, musíme se o dostatečnou ochranu, například proti útokům typu man-in-the-middle, kdy je naše síťová komunikace odposlouchávána útočníkem, postarat sami. 

Právě pro takové případy poskytuje VPN šifrovaný tunel, který lze použít k ochraně soukromých dat před útočníky a zvědavými poskytovateli. Služby VPN mají navíc další užitečný efekt – lze je použít k překonání geografického blokování, což vám i v zahraničí umožní například i přístup ke streamovacím službám, které jsou jinak v dané zemi nedostupné. 

Služby VPN ale slibují ještě více, a protože i v tomto oboru je konkurence velmi tvrdá, mají tendenci divoce přehánět. Na vysvětlenou je tedy nutné říci, že VPN uživatele nezneviditelňuje ani nechrání před sledováním na internetu, ani tzv. fingerprintingem, tedy identifikací konkrétního počítače na základě jeho unikátních vlastností. Současně je ale pravdou, že služba VPN je vynikajícím způsobem, jak zamaskovat vaši skutečnou IP adresu. Místo surfování pod vlastní IP adresou si můžete vybrat identifikátor z mnoha jiných zemí. Když jej použijete k návštěvě webových stránek, bude to vypadat, jako byste se ve vybrané zemi skutečně nacházeli. To má své výhody, pokud jde právě o zmíněné geografické blokování. Ale současně vás to neudělá na internetu anonymními, protože IP adresa je pouze jedním z mnoha identifikačních znaků.

Otestovali jsme 10 různých služeb VPN a v Chipu 09/2024 vám doporučíme vám ty nejlepší. V prodeji od 21. srpna.

Další témata Chipu 09/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme