Přejít k hlavnímu obsahu

FOCUS projects 4 Pro

Martin Kučera 20.08.2024
info ikonka
Zdroj: Array

FOCUS projects je pokročilý fotoeditor, který se specializuje na vytváření špičkových makrosnímků s fascinující hloubkou ostrosti a mimořádnými detaily. Obsahuje také rozsáhlou nabídku efektů a filtrů s detailními předvolbami nastavení. Plná verze - Chip 09/2024.

Fotky se dnes sice hodně upravují hned ve smartphonech nebo online, ale žádná mobilní aplikace vám nenabídne takové pohodlí jako klasický fotoeditor v počítači.

Plnou verzi programu je možné pořídit on-line prostřednictvím nákupu digitálního Chipu za 115 korun. Díky tomu získáte přístup k On-line DVD, kde najdete informace k programu a registraci licence.

V programu FOCUS projects 4 Pro máte k dispozici desítky předvoleb pro úpravy zaostření digitálních fotek a další efekty pro kreativní zpracování snímků. Aby toho nebylo málo, lze všechny připravené předvolby a efekty dále detailně nastavovat, abyste dosáhli požadovaného výsledku. Pracovat přitom můžete se snímky ve všech běžných grafických formátech a k dispozici je i modul pro zpracování RAW snímků z profesionálních fotoaparátů. Kromě efektů a filtrů nabízí FOCUS projects i selektivní nástroj pro retušování snímků a běžné nástroje na úpravu expozice a barevných kanálů. Užitečná je také možnost nápravy chyb snímků způsobených samotným fotoaparátem, jako jsou typicky škrábance nebo prach na senzoru, stejně jako funkce automatické optimalizace, která vám může ušetřit spoustu práce. Nechybí ani možnost dávkové konverze snímků s individuální optimalizací každé fotografie a konverze sekvence snímků do videosouboru. Pokud vyfotíte objekt několikrát s různým zaostřením, aplikace FOCUS projects dokáže záběry sloučit do jednoho výsledného snímku s bezkonkurenční hloubkou ostrosti. Zajímavostí jsou 3D funkce, pomocí kterých můžete ze sekvence snímků vyexportovat VRML 3D objekt jako internetovou stránku. Program obsahuje technologii Focus Boost pro ještě větší ostrost až v 1 000 úrovních. Pokud instalační proces zjistí, že máte v počítači nainstalovaný program Adobe Photoshop nebo Adobe Lightroom, nabídne instalaci zásuvného modulu FOCUS projects.

Plnou verzi programu FOCUS projects 4 Pro v ceně 2 500 korun můžete po instalaci a registraci používat bez funkčního a časového omezení, ovšem bez nároku na aktualizace a technickou podporu. Licence je určena pro jeden nekomerční počítač a nesmí být dále distribuována nebo prodávána. Období provedení registrace, instalace a aktivace je zaručeno do konce září 2024.

Plná verze | On-line registrace | AJ, NJ | Windows 7-11 (64 bit)
www.projects-software.com

Nabídkou funkcí na úpravy fotek nemůže programu FOCUS projects konkurovat žádná mobilní aplikace. Navíc lze každý efekt pomocí posuvníků v levé části okna programu doladit do nejmenšího detailu. Náhled snímku před a po úpravách se zobrazuje vpravo nahoře.

Efekty a filtry lze v aplikaci FOCUS projects libovolně kombinovat. Nejprve zvolíte základní efekt nebo vylepšení a pak třeba nějaký umělecký filtr. Díky tomu jsou kombinace možností úprav snímků prakticky nevyčerpatelné. Abyste mohli kombinace efektů snadno používat opakovaně, můžete si je uložit jako nové předvolby.

Aplikace FOCUS projects se soustředí především na doostření snímků a opravy vad jako škrábance na objektivu nebo poškození senzoru použitého digitálního fotoaparátu. V programu ale najdete i mnoho dalších nástrojů, například na úpravu vyvážení bílé barvy, odstranění šumu nebo nastavení teploty barev.

HLOUBKA OSTROSTI: Víte o tom? Když se k objektu přiblížíte velmi blízko, hloubka ostrosti není dostatečně velká, abyste zaostřili celý objekt. Pokud rádi fotografujete v měřítku 1:1 nebo větším, narazíte na limity své optiky rychleji, než byste chtěli. Hloubka ostrosti je při fotografování v těchto měřítkách velmi malá. Nelze ji neomezeně kompenzovat snížením clony, protože se tím sníží ostrost detailů v celém snímku a již není dostatek světla. Tomu je nyní konečně konec. Řešení je následující: Vyfoťte zaostřovací sérii - focus stack! Profesionální aplikace FOCUS projects 4 pak sloučí všechny záběry od 3 do 1000 úrovní zaostření do jediného snímku s bezkonkurenční hloubkou ostrosti. Fotografovaný objekt je nyní konzistentně ostrý zepředu i zezadu - bez námahy a během několika málo sekund. Nemusíte mačkat žádná tlačítka ani nastavovat žádné ovládací prvky. Ostré makro získáte zcela automaticky.

Všechny plné verze na Chip DVD 09/2024.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme