Přejít k hlavnímu obsahu

Microsoft nastartoval PC revoluci

Michal Bareš 15.08.2024
info ikonka
Zdroj: Výrobce

Nové počítače, nová Windows, nové služby umělé inteligence. Microsoft zahajuje novou éru osobních počítačů. Představíme vám hardwarové a softwarové novinky, které využívají nejnovější technologie.

Chip 09/2024: Poprask kolem umělé inteligence (AI) je pro Microsoft výhrou v loterii. Konečně má redmondská společnost opět velké téma pro další vývoj Windows. Zároveň v tom vidí i příležitost, jak oživit stagnující trh s notebooky a osobními počítači. Koneckonců většina lidí dnes pravidelně každé dva nebo tři roky vyměňuje své mobilní telefony, ale notebook nebo stolní počítač používá dlouhá léta, případně na nich už nepracují vůbec.

Ukončení podpory Windows 10 je dobrým ukazatelem toho, v jak obtížné situaci se Microsoft nachází. Nedávno uživatelům Microsoft znovu připomněl, že bezpečnostní aktualizace skončí v říjnu 2025. Poté si budou muset za aktualizace buď připlatit, nebo přejít na jiný systém. Navzdory tomu více než tři čtvrtiny všech počítačů s Windows stále používá verzi Windows 10 a na Windows 11 zatím nepřešla ani pětina uživatelů. Je tedy nejvyšší čas na nové vzrušující téma počítačů.

Microsoft a výrobci počítačů v současnosti vkládají největší naděje do integrace umělé inteligence. Takovým počítačům dal Microsoft název „Copilot+ PC“. Tento těžkopádný termín označuje novou generaci počítačů, které mají díky speciálnímu hardwaru enormně urychlit práci umělé inteligence. Název Copilot je samozřejmě odvozen od vlastní umělé inteligence Microsoftu. Při představení prvních systémů se nešetřilo superlativy. Podle Microsoftu jsou počítače s umělou inteligencí nejrychlejšími a nejchytřejšími počítači se systémem Windows, jaké kdy byly vyrobeny.

Podrobný článek o nových funkcích Windows a kompatibilních počítačích najdete v Chipu 9/2024.

Další témata Chipu 09/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme