Přejít k hlavnímu obsahu

Srovnávací test nejlepších ekologických smartphonů

Michal Bareš 15.08.2024
info ikonka
Zdroj: iStock

Co nejlepší fotoaparát, displej a SoC. Nejdůležitější roli dnes při výběru smartphonu hrají nové technologie, ale správně byste mezi parametry výběru měli zařadit i ekologickou udržitelnost. Iniciativa Eco-Rating hodnotí udržitelnost jednotlivých modelů, a Chip je její součástí.

Chip 09/2024: Kdysi jsme se snažili pořizovat každý rok nový mobilní telefon. Tento trend dosahoval v Evropě svého vrcholu okolo roku 2015, tedy ve stejném roce, kdy Barack Obama na Světové konferenci o klimatu prohlásil: „Máme jen jednu planetu, plán B neexistuje“. Koncept udržitelnosti, po kterém se zde nepřímo volá, mají dnes uživatelé již pevně zakotven v mysli, i když jen zřídkakdy hraje při rozhodování o nákupu nového zařízení zásadní roli. 

Oproti době před necelými deseti lety se touha uživatelů pořídit si každý rok nový telefon snížila. Může to ale také částečně souviset s tím, že tempo technologického vývoje ochladlo. Kromě schopností umělé inteligence se nové generace mobilních telefonů od starších příliš neliší. Samozřejmě, fotoaparát, čip a baterie se rok od roku mírně zlepšují, ale i čtyři roky starý Galaxy S20 FE od nás dnes stále dostává za kvalitu fotoaparátu perfektní známku 1,2. Požadavek, aby mobilní šly používat co nejdéle, je tedy stále důležitější, ale tento faktor sám o sobě pro hodnocení udržitelnosti samozřejmě nestačí.

Srovnávací test 15 nejlepších ekologických smartphonů současnosti najdete v Chipu 9/2024.

Další témata Chipu 09/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme