Přejít k hlavnímu obsahu

Obří registr pro kvantové počítače

Michal Bareš 15.08.2024
info ikonka
Zdroj: Tudo APQ

Kvantové počítače se stávají skutečně výkonnými až s dostatečným počtem qubitů. Experimentální počítač nyní poprvé dosáhl více než 1 000 atomových qubitů v optickém systému, což je světový rekord.

Chip 09/2024: Žádná jiná technologie budoucnosti není předmětem tolika legend jako kvantové počítače a báječné možnosti, které s sebou přinášejí. Mimo jiné prý dokáží prolomit běžné kryptografické procesy a pozvednout modelování molekul ve farmaceutickém průmyslu a materiálových vědách na dosud nepředvídatelnou úroveň. Kvantové počítače vděčí za tyto možnosti tomu, že jejich základní výpočetní jednotky, kvantové bity neboli qubity, jsou provázané. To znamená, že neviditelným způsobem pracují na každém výpočtu současně a paralelně.

Již v roce 2019 představila společnost Google první kvantový čip, který skutečně dosáhl kvantové nadřazenosti. Čip Sycamore se skládal z 53 qubitů a dokázal vyřešit velmi specifický problém rychleji než běžné počítače. Mezitím i další kvantové počítače prokázaly ještě větší převahu, a to hlavně v případě, že výpočetní úlohy byly silně přizpůsobeny pro kvantové výpočty. Od té doby však nedošlo k žádnému dalšímu překvapivému vývoji ani k reálným aplikacím. Proč tomu tak je?

Podrobný článek o nejnovějších průlomech ve vývoji kvantových počítačů přinášíme v Chipu 9/2024.

Další témata Chipu 09/2024

 


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme