Přejít k hlavnímu obsahu

Příroda on-line

Josef Mika 15.08.2024
info ikonka
Zdroj: Pixabay

Vědci plánují ambiciózní projekt napojení živočichů na „zvířecí Instagram“, který má přinést především fascinující možnost sledování biosféry z mnoha úhlů pohledu. Kde však má mít tento „internet zvířat“ své hranice?

Chip 09/2024: Sledování zvířat má svůj praktický význam. Již odedávna jsou zvířata schopna reagovat na jevy, které se pro člověka nacházejí pod prahem vnímání. Před sto lety například pijavice signalizovaly bouře, kanárci varovali před katastrofami v uhelných dolech, anebo byli pozorováni měkkýši, kteří se do škeblí uzavřeli v případě vystavení toxickým látkám.

Dálkovým sledováním živočichů proslul především Institut Maxe Plancka pro ornitologii v německém Radolfzellu. Tamější vědci přinesli nové argumenty pro to, že tajemný „šestý smysl“ živočichů není jen fikcí. Také stojí za odvážným projektem budoucnosti – obrovským senzorickým megasystémem, který by obklopoval celou planetu a snímal pohyby živočichů.

Jaký je aktuální vývoj v této oblasti? Pomůže nám sledování zvířat v předpovídání změn nebo dokonce katastrof? A je to vůbec etické, takto zasahovat do života živočichů? Vynořují se i další bezpečnostní otázky. Pokud se chcete dozvědět víc, přečtěte si zářijový Chip. V prodeji od 21. 8.

Další témata Chipu 09/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme