Přejít k hlavnímu obsahu

Impérium by rádo vrátilo úder

Josef Mika 15.08.2024
info ikonka
Zdroj: Google

Díky úžasným schopnostem ChatGPT se společnost OpenAI stala první adresou pro umělou inteligenci. Google se teď snaží dostat nezvyklou situaci, kdy není lídrem, znovu pod kontrolu. Výsledek je ale nejistý.

Chip 09/2024: Politický program dosluhujícího amerického prezidenta Joea Bidena zahrnuje omezení moci kalifornských technologických společností. Skutečně, regulační orgány nedávno souhlasily se zahájením vyšetřování společností Microsoft, OpenAI a Nvidia. Vyšetřování ministerstva spravedlnosti a Federální obchodní komise (FTC) se týká především rizika monopolizace v odvětví umělé inteligence.

Je nezvyklé, že protikartelové úřady se tentokrát nezajímají ani o Apple, ani o Amazon, Metu nebo Alphabet. A především posledně jmenovaná, mateřská společnost Googlu, z toho svým způsobem ani nemá radost. Najednou si musí zvykat na to, že už není tahounem inovací ve své bývalé doméně – ani v oblasti velkých jazykových modelů (LLM), ani v souvisejících čipech pro strojové učení, na jejichž trhu má Nvidia velkolepou převahu.

V soutěži s hlavním soupeřem, OpenAI, na tom ale Google není tak špatně. Nový Gemini jistě dokáže držet krok se současným ChatGPT, oba LLM mají své výhody i nevýhody. Při srovnání multimodálních funkcí má ChatGPT mírný náskok v kreativních schopnostech při tvorbě textu a obrázků, zatímco Gemini těží z hluboké integrace do služeb Google, jako je vyhledávání nebo správa fotografií.

Jak bude probíhat dál konkurenční boj v této, tak rychle se rozvíjející a měnící oblasti? A promluví do vývoje i další koncerny, především Apple? Dočtete se to v zářijovém Chipu, který je v prodeji od 21. 8.

Další témata Chipu 09/2024


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme