Přejít k hlavnímu obsahu

Zorin OS 17

Martin Kučera 13.06.2024
info ikonka
Zdroj: Chip

Zorin OS je kompaktní operační systém se snadným českým ovládáním, předinstalovanými programy a možností spouštět programy pro Windows. Jeho prostředí je naprosto shodné s Windows. Open-source - Chip 07/2024.

Pokud také nechápavě kroutíte hlavou nad novinkami Windows 11, mohl by vás zaujmout alternativní systém Zorin OS.

Plnou verzi programu je možné pořídit on-line prostřednictvím nákupu digitálního Chipu za 115 korun. Díky tomu získáte přístup k On-line DVD, kde najdete informace k programu a registraci licence.

Ačkoli, nebo možná právě proto, že jsou Windows nejpoužívanějším operačním systémem, je s nimi mnoho uživatelů nespokojeno. Nabízí se otázka možného přechodu na Linux, ale mnohým se to zdá příliš složité. A zde přichází na scénu Zorin OS: Tato linuxová distribuce je považována za uživatelsky velmi přívětivou a nabízí atraktivní vzhled, který je velmi podobný Windows 11. Zejména bezplatná základní verze systému Zorin OS je naprosto dostačující pro každodenní použití v domácnosti. Přestože je Zorin OS vizuálně vytvořen podle vzoru Windows 11, v žádném případě se nejedná o pouhou kopii. Naopak, Zorin OS pouze využívá základní designové aspekty a logiku fungování operačního systému od Microsoftu. Ikony zase spíše připomínají systém Android, což dává smysl, protože Zorin OS nabízí i jednoduchou integraci androidových smartphonů do svého uživatelského rozhraní. Díky aplikaci Zorin Connect je možné smartphone se systémem Android připojit k počítači prostřednictvím vhodné aplikace. Díky tomu si můžete v počítači pohodlně prohlížet fotografie z mobilního telefonu, odpovídat na textové zprávy z počítače a vyměňovat si mezi zařízeními soubory. Grafické uživatelské rozhraní systému Zorin OS je také neustále vylepšováno. Kromě neustálého zvyšování výkonu nabízí systém Zorin OS také možnost automatického přepínání mezi světlým a tmavým režimem. Implementován byl také noční režim šetrný k očím s filtrem modrého světla. Instalace systému Zorin OS je docela snadná i pro nové uživatele a ten, kdo už někdy instaloval třeba Linux Mint nebo Ubuntu, nebude mít se Zorin OS také žádné problémy. Z pohledu bezpečnosti je Zorin OS odolný vůči běžnému malwaru na běžícím PC s Windows a navíc obsahuje firewall, který kontroluje kompletní síťovou komunikaci. s

NA ZKOUŠKU: Zorin OS můžete vyzkoušet bez jakékoliv přípravy a instalace. Chip DVD je připraven jako bootovací live disk se systémem Zorin OS 17. Takže stačí vložit DVD do mechaniky a nastartovat systém z něj. Pokud se vám systém bude zamlouvat, můžete ho následně pomocí odkazu z plochy snadno nainstalovat.

Časově neomezená open-source verze operačního systému včetně dostupných aktualizací. Vývojáři nabízejí k zakoupení rozšířenou verzi Zorin OS Ultimate, která boduje dalšími rozvrženími pracovní plochy a větší nabídkou aplikací a také předinstalovanými open source hrami. Získané peníze tvůrci investují do dalšího vývoje operačního systému Linux.

Open-source | Bez registrace | ČJ, AJ | Linux (64bit)
https://zorinos.com

Tvůrci Zorin OS míří především na uživatele Windows. A tomuto cíli přizpůsobili i jeho vzhled a ovládání. Takže nabídka Start i Průzkumník jsou obdobou slavných časů přehledných Windows 7 jen graficky upravených ve stylu Windows 10 nebo 11.

Jestliže Microsoft omezil možnost konfigurace nabídky Start, vývojáři Zorinu ji naopak otevřeli. Přizpůsobte si ovládání systému, třeba jak jste byli zvyklí z Windows 10.

Integrovaný browser Firefox je možné vyměnit za další nabízené alternativy. Nezapomeňte však na to, že browser je vstupní branou internetových útoků na vaše data a proto je pravidelně aktualizované prohlížeč nejlepší volbou.

Instalace Zorin OS na pevný disk počítače: Nabootujte počítač z vytvořeného USB flash disku a v úvodním okně Zorin OS si přepněte češtinu a tentokrát použijte tlačítko »Nainstalovat Zorin OS«. Dále si můžete změnit rozložení klávesnice a po kliknutí na »Pokračovat«. U notebooku, připojeného k internetu jen prostřednictvím Wi-Fi, zvolte síť a zadejte heslo pro připojení. V dalším kroku zvolte předvolbu »Nainstalovat software třetích stran pro grafické karty, Wi-Fi hardware a dodatečné formáty médií«. Během instalace budou staženy a použity i nejnovější aktualizace. Instalaci systému můžete spustit i pomocí ikony na ploše běžícího Zorin OS v live režimu. Jako hardwarové minimum bychom uvedli dvoujádrový procesor s 2 GB RAM a 10 GB volného místa na harddisku.

Zorin OS je založen na LTE (Long Time Support) verzi Ubuntu 24.04. Ta je považována za stabilnější, a jelikož je dlouhodobě podporována aktualizacemi, považuje se za standardní verzi tohoto Linuxu. Pro Zorin OS to má tu výhodu, že tento systém bude podporován 12 let až do roku 2036. Jako grafické uživatelské rozhraní používá Zorin OS 17 GNOME, ale vývojáři jej masivním způsobem přepracovali. Mezi předinstalovanými programy jsou základní grafické editory, nástroje a přehrávače videa a zvuku (DJ software, mediacentrum KODI, 3D Blender, videoeditor Kdenlive, vývojové prostředí Builder apod.), Libre Office, browser Chromium (doinstalovat lze samozřejmě i Firefox a další prohlížeče), potřebné čistící a systémové utility. Samostatnou kapitolou je pak možnost doinstalace klienta Steam a možnost hraní her z této herní platformy. Zorin OS nabízí podporu grafických kare a využití 2D/3D technologií pro hardwarovou akceleraci hraní her. Další zajímavostí je předinstalovaný klient Wine, který umožňuje instalaci a spouštění programů pro Windows.

Všechny plné verze na Chip DVD 07/2024.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme